Blog

Nieuwe kleur in je woning? Zo bepaal je een goed kleurenpalet!

Een huis wordt pas écht een thuis als jij je fijn voelt in de kleuren om je heen. De juiste kleurencombinaties maken je interieur persoonlijk en sfeervol. Maar hoe vind je die perfecte combinatie? En waar moet je op letten wanneer je tinten met elkaar mixt? We leggen je alles uit over het samenstellen van een kleurenpalet.

Een goede basiskleur
We zeggen het wel vaker, maar een goede basis is echt essentieel. Ook wanneer het aankomt op kleur. Je wilt niet dat je na een aantal maanden al het gevoel hebt dat de kleur op de muur op je af komt. Zorg er daarom voor dat je in de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt, zoals de woon-, slaap- en eetkamer kleuren op de muur hebt die subtiel zijn. Aardetinten bijvoorbeeld zorgen voor een comfortabel gevoel en een uitnodigende sfeer.

Om tot een goede basis te komen, is het belangrijk dat je een aantal kleuren uitkiest die tot dezelfde kleurenfamilie behoren en deze met elkaar combineert. Bijvoorbeeld een palet met allerlei verschillende ton sur ton bruin en beigetinten. Dit zorgt voor een mooi schaduweffect. Om de eenheid te behouden, kies je maximaal 4 kleurtinten uit voor de basis.

Let op het licht
Wanneer je de juiste kleurfamilie hebt gevonden, is het van belang dat je deze test met de lichtinval in jouw woning. Tegenwoordig heb je hele handige kleurstalen en uitprobeersets, welke je gemakkelijk op je muur aanbrengt om te zien of deze het gewenste effect hebben in jouw ruimte. De structuur, hoogte en glansgraad van jouw muur kunnen namelijk een enorm effect hebben op hoe de kleur overkomt. Even uittesten dus!

Combineren maar dat kleurenpalet
Staat jouw basis? Dan is het tijd om jouw kleurenpalet uit te breiden met een contrasterende kleur om een speels effect te creëren. Wil jij bijvoorbeeld dat de bank dé eyecatcher wordt van de woonkamer? Kies dan voor een bank in een contrasterende kleur dan de basistinten die je op de muur hebt. Of ga voor raamdecoratie die in het oog springt door een opvallend kleurtje. Het kan en mag allemaal in jouw interieur.

Wil je iemand die met je meekijkt naar de kleuren in jouw interieur? Kom langs bij Den Ouden Wonen & Projecten in Mijdrecht en laat onze kleuradviseurs je op weg helpen.

Persoonlijk advies

Onze interieur specialisten helpen je graag iets te vinden wat past binnen jouw wensen en budget.

Voor iedere woonstijl

We werken met de mooiste merken. Zorgvuldig voor jou bij elkaar gezocht.

Authentiek maatwerk

Alle materialen worden vakkundig ingemeten, verwerkt en gemonteerd.